xe88 apk Mánfa Község Önkormányzata
napja van
  • Sarlós Boldogasszony park
  • Szent István Nyomában Hagyományőrző Fesztivál 2019. július 6.
  • Sarlós Boldogasszony szobra
  • Sportpark

Látnivalók

1./ Főtér

Kiss József tér

Mánfa, Fábián B. u. 58.

72/482-145

A tér elsősorban rendezvények helyszínéül szolgál, jelenlegi formájában 2011-ben került átadásra.


2./ Fábián Béla emlékpark

Fábián Béla u. 79.

Fábián Béla Pécsett született, de ebben a házban nevelkedett. A II. világháború idején 1945 februárjában a barcsi Dráva híd felrobbantásakor hősi halált halt.


3./ Harangláb

Óvoda u. 32.

Az 1800-as években épült, jellegzetessége, hogy teteje is téglából készült. Ma is működő harang, mely reggel, délben és este adja hírül a pontos időt, de emellett lélekharang funkciója is van.


4./ Játszótér

Óvoda u. 22.

A 2008-ban átadott, természetes anyagokból készült játszótér kedvelt hely a gyerekek körében.


5./ Életfa

Fábián Béla u.

Az életfa pályázati segítséggel 2011-ben került felavatásra. Minden növényi ábrázolás közül az életfa, más néven világfa, a legösszetettebb és legegyetemesebb jelentésű. Utal életre és halálra, az örök fejlődésre és növekedésre, a folytonos megújulásra.


6./ Sarlós Boldogasszony park

Fábián Béla u. 30.

Sarlós Boldogasszonyt a falu védőszentjének tartják, az ő tiszteletére emelték az Árpád-kori templomot is, ezért néz a szobor a templom irányában, melyet 2011-ben állítottuk és szenteltük fel.


7./ Temető

Külterület

1948-1956 hőseinek emlékére emelt kopjafa, melyet a mánfai „Házasok klubja” nevű társadalmi szervezet készített. Minden évben ez ad helyszínt a megemlékezéseknek.


8./ Árpád-kori templom

Külterület

A XII. században épült román stílusú kis templomot a század végén bővítették, majd a XIV. században átalakították és közel kétszeresére növelték a belső terét, kívülről támpilléres fallal zárva le. A templom a török hódoltság alatt is éppen maradt.

9./ Kőlyuki barlang

Külterület

A barlang ÉNy-DK-i és erre haránt irányú törések egymásba kapcsolódó rendszerében alakult ki. Az 57 m hosszú, viszonylag könnyen járható folyosó szifonnal végződik. A barlang kiépítve nincs, jelenleg le van zárva.

 

  Események
elektronikus ügyintézés Mecsek Zöldút Egyesület magyarorszag.hu komlo.hu Magyar Falu Program